Wij zijn op zoek naar dé Overijsselse Circulaire Innovatie!

Circulair ondernemen is de toekomst. De continuïteit van onze maakindustrie, bouw, landbouw en vele andere sectoren staat met het realiseren van circulaire innovaties.

Overijssel kent veel innovatieve organisaties en ideeën. Daarom organiseert VNO-NCW Midden met partners de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20. 

Je kunt je nu inschrijven voor de eerstvolgende editie van de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20! Wees er snel bij, de inschrijving sluit op 15 november 17.00u.

Benieuwd wie gaat winnen? De finale wordt gehouden op dinsdag 7 februari 2023, noteer de datum dus alvast in je agenda en meld je aan om te stemmen tijdens de uitzending. 

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

De Overijsselse Circulaire Innovaties van 2024

De lijst met genomineerden voor de Overijsselse Circulaire Innovatie Top 20 is bekend. Op 15 februari 2024, tijdens een circulair spektakel in Raalte, presenteren deze pioniers hun revolutionaire circulaire innovaties in drie categorieën: Circulaire Change Maker, Circulaire Start-up en Circulaire Community.

Circulaire Change Maker

Worldwide changemaker in recycled yarns

Spinning Jenny koopt gerecycled textiel in, in de vorm van vezels, die nu vaak worden verbrand of in laagwaardige toepassingen verwerkt (denk aan isolatie van auto’s en vaatwassers). Wij weten er met ons hypermodern machinepark weer nieuwe garens van te spinnen, die ingezet kunnen worden in hoogwaardige toepassingen zoals bijvoorbeeld autostoelbekleding, tapijten of werkkleding.

Lees verder »

De eerste CTSP – Circulair Textile Solutions Provider

Frankenhuis verwerkt maandelijks ruim 600 ton aan post-consumer kleding en textiel tot hoogwaardige nieuwe grondstof voor vervolgindustrieen – materiaal dat anderzijds in het afval zou belanden. Helaas kunnen we vandaag de dag nog niet alles recyclen, maar we zijn aardig op weg en werken er keihard aan, om in de toekomst álle materialen te kunnen verwerken en dus te recyclen.

Lees verder »

Recyclebare backcoating

Op dit moment worden tapijten nauwelijks gerecycled (< 5%), dit komt door de opbouw, constructie en de gebruikte materialen voor tapijten. De innovatie van Schmits, een recyclebare backcoating, stelt de tapijtproducenten in staat om "mono"-tapijten te produceren. De "mono"-tapijten kunnen met de recyclebare backcoating geproduceerd worden uit één materiaal en zijn daardoor wel te recyclen.

Lees verder »

De Duurzame Kunststoffabriek

RPP Kunststofoplossingen heeft de afgelopen jaren gewerkt aan de fabriek van de toekomst; de Duurzame Kunststoffabriek. Zij brengen kunststofproducten circulair en toekomstbestendig op de markt en geven anderen klanten advies over circulaire en toekomstbestendige businessmodellen.

Lees verder »

Binthout Massief houten Producten

Binthout maakt fraaie high quality producten van 100% massief Nederlands hout. En dit doen ze daarnaast op een sociale manier, door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt een plek te geven. Van boom tot eindproduct. Van Nederland, voor Nederland.

Lees verder »

A-Brick; ons circulair, licht en keramisch gevelsysteem

A-brick is een keramische gevel die als een geventileerd gevelsysteem wordt uitgevoerd. Het is het enige keramische gevelsysteem met een categorie 1 LCA normering. Het is licht, ca 40 kg/m2, en de strips zijn remontabel (niet verlijmd of gevoegd). Aberson verkoopt het systeem met terugkoopgarantie: de gevel kan na demontage opnieuw als voor een ander gebouw worden gebruikt.

Lees verder »

Co2 neutrale aanleg van het circualire fietspad

Ecofalt is 100% hergebruikt asfalt waarin het bitumen is vervangen door een biologische variant. Daarmee kunnen we het asfalt volledig koud produceren en aan brengen (het eerste fietspad ligt er al). Er is geen gas meer nodig. Daarnaast is er CO2 in vaste vorm toegevoegd, wat de totale asfaltconstructie CO2 negatief maakt!

Lees verder »

New Wave

Om te voorkomen dat reststromen van hout worden verbrand voor warmte of energie doet Foreco onderzoek naar nuttige toepassingen waarin we petrochemische producten vervangen door biobased olie gemaakt van restproducten. Hiermee ontwikkelen we onder andere producten voor de houtsector (bijvoorbeeld behandelingstechnieken met de biobased olie).

Lees verder »

CO2 uit restafval als grondstof voor de glastuinbouw

Twence bouwt een grootschalige CO2-afvanginstallatie waarmee de CO2-uitstoot, die vrijkomt bij de verbranding van niet-recyclebaar afval, wordt gereduceerd. Twence zal jaarlijks 100.000 ton CO2 afvangen en hergebruiken in onder andere de glastuinbouw. Ze brengen daarmee de regionale CO2-uitstoot terug, dragen bij aan de duurzaamheidsdoelstellingen van de aandeelhouders en verduurzaming in de keten

Lees verder »

Circulaire Start-Up

Roofclix

Platte daken worden regelmatig zeer warm, 60 tot 80 graden is geen uitzondering, en die warmte loopt naar binnen. Roofclix bestaat uit kunststof tegels die worden geplaatst op deze daken met een luchtspouw tussen het dak en de Roofclix tegels. Roofclix reflecteert daarnaast uitstekend de zonnestraling. Het oorspronkelijk dak ligt dan in de schaduw en blijft daardoor een stuk koeler met alle voordelen van dien.

Lees verder »

Ragnarøk Clothing

Ragnarøk is nooit een gewoon kledingbedrijf geweest. We hebben een bedrijf gecreëerd dat de weg leidt naar een alternatieve industrie, waar kleding gewaardeerd wordt om zijn waarde en niet simpelweg gereduceerd tot zijn prijs. De materialen die we gebruiken zijn zo lokaal en natuurlijk als mogelijk.

Lees verder »

Het hergebruiken van afgedankte fietsen

Roestug geeft fietsen een 2e leven. In samenwerking met de gemeente adopteert Roestug afgedankte fietsen, om er weer werkende Frankenstein Fietsen van te maken. De rest wordt gedemonteerd voor bruikbare onderdelen. Versleten materialen (zoals binnen en buitenbanden, tandwielen en frames) toveren we om tot leuke (design)producten. Alles wat we verkopen kan je ook weer terugbrengen voor 5% statiegeld.

Lees verder »

Shape a sustainable future today

Impulse ondersteunt bedrijven en consumenten bij het maken van duurzamere keuzes door inzicht te bieden in de ecologische impact van producten.Wij geloven dat duurzaamheid een Impuls van ons is en dus is het ons doel om iedereen te helpen duurzaam te handelen in een Impuls.

Lees verder »

Tala, natuurlijk bouwen

Tala ontwerpt en bouwt circulaire woningen van hout (CLT) en andere biobased materialen. In alles kiezen wij de meest duurzame en circulaire optie. Daarmee overstijgen we alle duurzame normen met gemak. Zo slaan de woningen netto CO2 op, zijn ze verplaatsbaar en snel fabrieksmatig te bouwen. Dé oplossing voor de woningnood, maar dan met een positieve impact op het milieu.

Lees verder »

Circulaire Community

Circulaire bedrijfsvoering voor het toekomstige landbouwbedrijf

Landbouwbedrijf “De Zenderense Es” laat in de praktijk zien dat kringlopen worden gesloten, producten lokaal worden afgezet, een bijdrage wordt geleverd aan de eiwit- en energietransitie, reststromen via collega veehouders terugkomen op het bedrijf, biodiversiteit en natuurwaarden zijn verhoogd, het landschap aantrekkelijker is geworden met innovatieve machines en producten.

Lees verder »

Boeren voor Biobased Bouwen

Boeren voor Biobased Bouwen werkt in de volle breedte aan het opzetten van een ketensamenwerking voor biobased bouwmaterialen. Hierbij gaat het om het verbouwen van teeltgewassen, het lokaal verwerken van deze gewassen tot biobased bouwmaterialen en de regionale toepassing van deze producten. Door de keten van boer naar bouw te sluiten kunnen we een duurzame, volhoudbare leefomgeving creëren.

Lees verder »

Circular Rubber Platform

Het Circular Rubber Platform vereenvoudigt de transitie naar circulariteit in de rubberindustrie, door duurzame materialen en recycling diensten op een centraal platform te presenteren.

Lees verder »

LETS Zwolle; met gesloten beurs diensten en producten ruilen

LETS is een afkorting voor Local Exchange Trading system, een ruilkring. Een LETS ruilkring bestaat uit een groep mensen die met elkaar handelt in goederen en diensten zonder dat er geld aan te pas komt. LETS maakt gebruik van een eigen, alternatief betalingssysteem. De kracht van LETS zit in de verbinding met elkaar, maandelijks is er een (k)lets café waar de deelnemers elkaar ontmoeten, ruilen en uitwisselen.

Lees verder »